Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Metsateadlased kutsuti Euroopa kliimamuutuste projekti ekspertideks

Foto: Erakogu
Professor Steffen M. Noe tutvustamas kolleegidele Eesti teadmisi ja kogemusi.

Septembri lõpus korraldati Helsingis Euroopa teadus- ja innovatsiooniprogrammi (Horizon Europe Research and Innovation Programme) ideekorje seminar, et saada ülevaade kliimamuutuste mõjust metsadele. Ekspertidena paluti abi ka maaülikooli metsateadlastelt.

Metsaökoloogia vanemteadur Kalev Jõgiste sõnul oli kokkusaamine osa ühest Euroopa megaprojektist, mille juhtfiguurid on Euroopa metsainstituudi peakontorist Soomes Joensuus. Projekti juhib dr Hans Verkerk. Rahastamises osaleb ka Ühendkuningriikide teadusfond (United Kingdom Research and Innovation Council).

Projekti (https://forestpaths.eu/) eesmärgiks on metsa ökosüsteemide muutuste modelleerimine muutuva kliima tingimustes. Kogunenud on üle-euroopaline konsortsium parimate metsateaduse esindajatega. Töö toimub nii laborite tasemel, kui ka metsa mõõdistamise ja takseerimise tasemel, selgitas Jõgiste.

Eesti Maaülikooli esindasid kohtumisel prof Steffen M. Noe ja vanemteadur Kalev Jõgiste. Töö tulemuseks peab olema suuremõõtmeline ja mitmeskaalaline (multiscale) mudeliansambel, mis ennustab erinevates Euroopa piirkondades kliimamuutuse mõju metsadele.

Selle projektiga on seotud mitmed ühiskondlikud väljakutsed, sest enamasti on eri riikide metsapoliitikad kujundatud kohalikke olusid arvestades. Tähelepanuväärne on see, et uurimise alla on võetud eri faktorid alates taimede füsioloogiast kuni puistus toimuvate protsessideni. Kaasatud on teadusasutused, puidutööstussektori esindajad ja seadusandlusega seotud asutused tagamaks terviklikku lähenemist.