Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Maaülikooli teadlaste osalusel käivitus projekt taastuvenergia kasutusvõimaluste uurimiseks põllumajanduses ja metsanduses

Foto: Eesti Maaülikool
Ecoloop projekti avakoosolek Valencias

2023. aasta oktoobris alustati Euroopa Horisondi programmi toel rahvusvahelist teadus- ja ettevõtluskoostöö projekti Ecoloop, mille raames otsitakse võimalusi taastuvenergia kasutuselevõtuks põllumajanduses ja metsanduses.

Projekti käigus töötatakse välja toimivad lahendused tõhusaks maakasutuseks ja ringmajanduseks põllumajanduses ja metsanduses, aidates kaasa töökohtade loomisele ning suurendades kohanemisvõimet muutuvates kliimatingimustes. Projekti koordineerib Hispaania teadus-arendusettevõte ETRA, konsortsiumi on kaasatud 14 partnerit Hispaaniast, Sloveeniast, Bulgaariast ja Eestist.

Nende nelja Euroopa riigi näidisaladega seotud projektitegevusi juhib Eesti Maaülikooli metsakasvatuse ja metsaökoloogia õppetooli nooremprofessor Reimo Lutter. Maaülikooli poolsesse meeskonda kuuluvad veel Hardi Tullus, Arvo Tullus, Kristjan Täll ja Katri Ots. Teiseks eestipoolseks partneriks on uute tehnoloogiate väljatöötamisega tegelev Fibenol OÜ. 

Neli aastat kestva projekti eelarve on 9,1 miljonit eurot.

18. ja 19. oktoobril 2023 kogunesid Ecoloopi partnerid Valencias toimuvale avakoosolekule. Koosviibimisel süveneti järgmise nelja aasta ülesannetesse ja külastati Valencia piirkonnas Picassenti energiakogukonnas Horta Sud asuvat näidisala.

Projektist saab lähemalt lugeda selle Twitteri ja LinkedIni kontolt.