Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Eesti Maaülikooli teadur valiti Eesti Noorte Teaduste Akadeemia liikmeks

Kristiina Mark välitööl

Eesti Noorte Teaduste Akadeemia (ENTA) üldkogu valis enda hulka üheksa uut liiget, kellest üks kuulub maaülikooli perre. Väljavalituks osutus taimebioloogia teadur Kristiina Mark.

"Tegelen Eesti Maaülikoolis sümbioosi bioloogia valdkonnas, uurides samblike ning nende sümbiontide, sh mikrovetikate bioloogiat ja füsioloogiat. Oma teadustöös huvitun sellest, kuidas sümbiootiline suhe mõjutab organismide stressitolerantsust (mikro)ökosüsteemi ning üksikisendi tasemel. Praeguseni on meil vähe arusaamist, kas ja kui kohanemisvõimelised on kooseluliseks eluvormiks kohastunud liigid keskkonna- ja kliimamuutustes. Selleks vaatan eri tingimustes nende fotosünteesi ning produktsioonivõimet, keemilist koostist ning selle muutust, (mikro)ökosüsteemi liigilise koosseisu muutusi," iseloomustas Mark enda uurimisvaldkonda. 

Kristiina soovib nii igapäevatöös kui ENTAs suurendada inimeste teadlikkust samblike osas ning tutvustada teaduskarjääri ja -tegevuste võimalusi. "Eesti Noorte Teaduste Akadeemia liikmeks kandideerisin sooviga adresseerida veelgi enam eestikeelse teadlaskonna järelkasvu muret. Pean väga oluliseks teaduse kommunikeerimist ühiskonnale. Võimalusel olen oma eriala ja samblike tutvustamisel alati kaasa löönud, kasvõi selle pärast, et iga uus "ohoo" sambliku nägemisest kasvatab hoolivust meid ümbritseva "nähtamatu" looduse suhtes. Leian, et varasemast enam tuleks aga tutvustada teaduskarjääri ja -tegevuste võimalusi eelkõige noorte seas. Neis on meie ja meie ülikoolide tulevik," kommenteeris ta. 

Soovime Kristiinale tegusat aega ENTAs!