Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Eesti Maaülikool parandas oma positsiooni keskkonnasäästlike ülikoolide edetabelis

Foto: Kristina Kurm
Eesti Maaülikooli peahoone

Eesti Maaülikool tuli maailma ülikoole keskkonnasäästlikkuse järgi reastavas GreenMetric edetabelis 2023. aastal 593. kohale, parandades oma positsiooni mullusega võrreldes 41 koha võrra.

Eesti Maaülikooli rohelise ülikooli strateegia juht Sille Rebane ütles, et keskkonnasäästliku tegutsemise soov tuleneb juba ülikooli rollist ringbiomajanduse eestvedajana. “GreenMetric edetabelikoht on meie jaoks üks hea mõõdik, kuidas saame oma edenemist selles vallas hinnata.

GreenMetricu metoodika hõlmab ülikoolide keskkonna-, majanduslikke ja sotsiaalseid väärtusi. Näiteks ülikooli linnakule antakse hinnang väga erinevatest aspektidest, alates kliimanutikatest lahendustest hoonetes, rohe- ja puhkealadest linnakus ning lõpetades ligipääsetavuse ning turvalisusega. Tähelepanu all on ka keskkonnasäästlikkusega seotud õppeprogrammid, sündmused ja selles valdkonnas tehtav teadustöö.

Sille Rebase sõnul parenduskohti ülikoolis jätkub. “Maaülikool on väga tubli õppes ja teaduses ning järjest paremaks muutume ka jäätmetega majandamisel. Kindlasti peame aga pingutama energiateemadel, nii energiatõhususe aspektist kui ka taastuvenergia kasutuselevõtul, samuti vihmavee nutikal ärakasutamisel. Need teemad on keerulised, sest parendustegevused vajavad suuri investeeringuid. Hea meel on tõdeda, et oleme investeeringutega hoonete energiatõhususe parendamiseks ülikooli 2024. aasta eelarves ja tegevuskavas juba arvestanud,” sõnas Rebane.

GreenMetric edetabelit ülikoolidele koostatakse alates 2010. aastast, Eesti Maaülikool osaleb hindamises alates 2019. aastast. Maailma kõige keskkonnasäästlikumaks ülikooliks hinnati 2023. aastal Wageningeni Ülikool Hollandis. Edetabelisse lisandub igal aastal uusi ülikoole, sel aastal osales hindamises kokku juba 1183 ülikooli üle maailma (113 ülikooli võrra enam kui eelmisel aastal). Eestist on GreenMetric edetabelis esindatud veel ka Eesti Kunstiakadeemia, paiknedes 1019. kohal.  

Lisateave:

Sille Rebane
EMÜ rohelise ülikooli strateegia juht
5611 1702
sille.rebane@emu.ee