Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

EMÜ spordiklubi kaudu Ukrainasse jõudnud abi pälvis tänu

Ukraina kohalikud abiorganisatsioonid läkitasid Eesti Maaülikooli spordiklubile tänutäheks tervitustega täiendatud rahvuslipu, väljendades suurt tänu eestlaste nähtud vaeva ja abi eest. Spordiklubi annab saadetud tänusõnad edasi ka kõigile maaülikooli ja spordiklubi liikmetele, kes panustasid abi ja heade soovidega!

Spordiklubi aitas abi koguda ja pakkida. Siit pandi pakid oktoobrikuus masinatele. Ukrainasse sõitis mitmesugust riideabi, jalatseid, ravimeid ja muud vajalikku varustust. Jalatsitest aitas Tartu ettevõte Samelin välja panna üle tuhande paari viltsaapaid. Abi rahaliseks mahuks kujunes rohkem kui 60 000 euro väärtuses kaupa.

Osa oktoobrikuisest abist viidi Harkivi regiooni endistele okupeeritud aladele. Ühe varasema abisaadetisega käis kaasas EMÜ spordiklubi ürituste- ja majahaldur Indrek Roball, kelle sõnutsi saadi kontakte otse rindelt. Olukord kohapeal on kohati arvatust parem, teises kohas jälle trööstitu, sedastas ta. "Käisime külas näiteks ühel eakal abielupaaril, kes elas keldris, sest nende majast ei olnud enam palju järel. Õue peale kostus lahingumüra, kuuri all vedelesid peenramaalt kokku korjatud mürsud."

Kontaktide leidmiseks ja abi kohaletoimetamiseks tehti koostööd Jaanus Pilleriga, kes on sõja algusest saadik abisaadetistega Ukraina vahet vuranud juba kümme korda. Sage käimine on õpetanud nii seda, kuidas võimalikult kiiresti üle Poola-Ukraina piiri pääseda kui näiteks sedagi, kellega tasub abi jagamise osas koostööd teha ja kellega mitte.

Küsimusele, mis paneb sedasi Ukraina aitamise nimel pingutama, vastas Piller, et eelkõige kõik see koledus, mida vaenlane inimestele põhjustab. "Lihtsalt ei saa niisama istuma jääda, kui vaenlane probleeme põhjustab." Käis kaheksas sõjapäev, mil Piller jõudis esimest korda piirile, et ukrainlastest kolleegide lähedasi ära tuua. Sõitu minnes võttis ta kaasa Tartus eri kohtadesse juba kogutud abisaadetised, mis anti üle põgenikelaagrisse. "Nii see kõik pihta hakkas."

Aidatud peredelt sai ta uusi kontakte ning järgmine reis viis juba Odessasse. Edasi juba õhutõrjepataljonidele ja peagi jõudis ta juba üsna rinde lähedale, kuhu ta viis droonioperaatoritele arvuteid ja nutiseadmeid. Jätkuvalt on väga minev kaup elektrigeneraatorid, sest ka paljud majad on elektriküttel, kuid generaatoritest on veelgi rohkem kasu rindel, kus nende abil varustatakse elektriga nii sidevahendeid kui soojendustekke.

Heategevus on raske töö ning rinde lähedal on kohti, kus pidevalt kukub alla elu ohustavat materjali. Kuid kui näed heategevusest tulevat kasu, saad jõudu juurde, märkis Piller. "Kramatorskis ütlesid mehed, et tänu sinule hakkasime jõuluvana uskuma." Sõltuvalt võimalustest on plaanis toetada ka tulevikus, kinnitas Piller.