Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Moldovlased said Eestist teadmisi ettevõtte loomisest ja e-turundusest

Foto: Birgit Maasing, Eesti Maaülikool
Moldova naisettevõtjad koos Eesti Maaülikooli teadlastega külas Eesti farmis

Mai keskel külastasid Põhja-Moldova noored ja naisettevõtjad Eestit, et parandada oskusi ja teadmisi väikeettevõtte loomisest ning sellest, kuidas avatud turumajanduse tingimustes ettevõtjana e-turunduse võimalusi kasutades globaalselt edukalt toimida.

Moldovlased külastasid Tartus Eesti Maaülikooli ja Taluturgu, Harjumaal Allika ja Ahisilla talu ning Tallinnas digiühiskonna idufirmade ja tehnoloogiate üritust Latitude59.

Külaliste visiit Eestisse oli üks tegevustest peagi lõppevas arengukoostööprojektis „Moldova maapiirkonna naiste ja noorte teadmiste edendamine ettevõtte loomise ning e-turunduse valdkonnas“.

Selle projekti raames on valminud maaülikooli lektorite Anne Põderi ja Birgit Maasingu käe all Moldova sihtturule mõeldud raamat „ Äriplaani loomine ja e-kaubandusega alustamine maapiirkonna väikeettevõttele“, mis tõlgiti rumeenia keelde ja trükiti Moldovas. Raamat on digitaalsena kättesaadav meie koostööpartneri Moldova Põhja Regionaalarengu Agentuuri (ADR Nord) kodulehel ja maaülikooli raamatukogu DSpace-s. Lisaks sellele tehti Moldovas Balti linnas ja Moldova-Ukraina piirilinnas Sorocas sihtrühmale temaatiline koolitus.

Moldovlased on väga tänulikud, et me jagame oma teadmisi ja kogemusi maapiirkonna väikeettevõtluse elavdamiseks, fokusseerides just noortele ja naistele.

2021. aasta andmetel on noorte töötuse määr Molodovas 8,6% ja noorte tööjõus osalemine määr vaid 18%. Naiste tööjõus osalemise määr oli 34% ja maapiirkondades tervikuna 37%. Tööturu puudujäägi põhjustavad väljaränne, oskuste mittevastavus ja kõrge mitteametlik töötamine. Sooline vahetegemine on formaalselt väike, kuid praktikas kipuvad naised siiski silmitsi seisma diskrimineerimisega. Digitaalne ühenduvus on hea, kuid seni ei ole edenenud lõimumine maailmamajandusega ega liikumine suurema lisandväärtusega sektorite poole. Seega on Eesti ja Moldova koostöös osutunud eriti väärtuslikuks Eesti ettevõtluskogemus, -kompetents ja digilahendused ning seda eriti Moldova maapiirkonnas.

Maaülikooli maamajanduse ökonoomika õppetool on edendanud Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskuse (ESTDEV) toel maapiirkonna väikeettevõtlust Moldovas alates 2016. aastast nelja arengukoostööprojekti raames. Seekordsesse arengukoostööprojekti oli Eestist kaasatud Eestimaa Talupidajate Liit.

Projekti toetas ESTDEV - Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.