Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Doktoritöö: eostaimed on lenduvate orgaaniliste ühendite heitkoguste poolest sarnased seemnetaimedele

Foto: Pexels
Sõnajalad metsas

4. juunil tuleb Eesti Maaülikoolis kaitsmisele doktoritöö, mis keskendub eostaimede lehtedele. 

Wuyuntana kaitsmisele tulevast doktoritööst „Leaf structure-function relationships and responses to plant hormones in non-seed plants" ("Eostaimede lehtede struktuur, füsioloogia ja hormoonvastused") selgub, et lehtede tihedus on oluline lehestruktuuri tunnus, mis aitab avastada lõivsuhteid taimede funktsionaalsete tunnuste vahel. 

Eostaimed on Maal levinud, kuid neist teatakse palju vähem kui seemnetaimedest. Käesolevas lõputöös uuriti eostaimi tava- ja stressitingimustes.

Optimaalsetes tingimustes uuriti eostaimede lehtede struktuurseid, keemilisi ja fotosünteetilisi tunnuseid, et mõista nende taimede elustrateegiaid. Võrreldes seemnetaimedega kasutasid evolutsiooniliselt vanad maismaataimed konservatiivsemat strateegiat, investeerides rohkem ressursse tugeva lehestruktuuri ülesehitamiseks ja andes seejuures järelefotosünteesivõimekuses.

Leiti, et lehtede tihedus on oluline lehestruktuuri tunnus (klassikalise tunnuse “lehe mass pindalaühiku kohta” asemel), mis aitab avastada lõivsuhteid taimede funktsionaalsete tunnuste vahel. Fütohormoonide kasutamisega simuleeritud stressis aktiveerusid eostaimedes erinevad kaitsereaktsioonid.

Üldjuhul käitusid eostaimed nii gaasivahetuse omaduste kui ka lenduvate orgaaniliste ühendite heitkoguste poolest sarnaselt seemnetaimedega. Siiski leiti töös ka erinevusi. Esiteks, ainult neli sõnajalaliiki üheksast sulgesid oma õhulõhed abstsiishappe toimel, mis näitab, et sellele hormooniline reageerimine on liigispetsiifiline tunnus.

Teiseks, metüüljasmonaadi toimel eraldas selaginell Selaginella martensii seemnetaimedega võrreldes kiiremini tavaliselt aeglaselt eritatavat lenduvühendit linalooli. Lisaks kasutas see selaginell stressivastuses seemnetaimedes levinud jasmonaadi raja asemel alternatiivset signaalirada.

Wuyuntana kaitseb filosoofiadoktori väitekirja 4. juunil kell 14.15 veebis siin. Doktoritöö juhendaja on professor Ülo Niinemets ja oponent professor Riikka Rinnan (Kopenhaageni Ülikool). Dissertatsiooniga saab tutvuda Eesti Maaülikooli digitaalarhiivis EMU DSpace.