Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Eesti Maaülikooli õppeprorektor tutvus keskkonnasõbraliku põllumajandusega USAs

Kernza – mitmeaastane nisu

Eesti Maaülikooli õppeprorektor mullaökoloogia professor Endla Reintam oli juuni alguses kaks nädalat International Visitor Leadership programmi stipendiaadina USA-s, kus tutvus keskkonnasõbraliku põllumajanduse korraldusega.

Koos Eesti, Läti ja Leedu kolleegidega saadi ülevaade, mida teevad riik, ülikoolid, erialaliidud ja talunikud ise keskkonnasõbraliku põllumajanduse heaks Minnesota, Kentucky ja Pennsylvania osariikides.

Endla Reintami sõnul oli peamine järeldus see, et Euroopas, seejuures ka Eestis ja meie lähiriikides on paremad tingimused keskkonnasõbraliku põllumajanduse põhimõtete rakendamiseks. „Oli ootamatu, kuidas meie külastatud osariikides on pinna- ja põhjavesi nii saastunud, et neid ei saa kasutada. Minnesotas oli seevastu aga käivitatud Clean Water programm, milles osalevad talunikud saavad taotleda toetust keskkonnasõbralikuks põllupidamiseks,“ rääkis Endla Reintam.

Külastatud piirkondadest Louisvilles oli ka toidujulgeolekuprobleeme, kus terves linnaosas puudusid toidukaupade poed. „Riik toetab soja ja maisi kasvatust (toetab talunikke nende kasvatamise kindlustuse osalise katmisega), seetõttu vahekultuure eriti ei kasvatata. Huvitav oli aga see, et uute vahekultuuridena uuritakse litterheina, õlitudra, viki, talioa ja-herne kasvatamist“ kirjeldas Reintam.

„Ühes aspektis oleks meil ameeriklastelt ka õppida. Neil on üsna hästi korraldatud see, kuidas toimub uute teadmiste edasi andmine ülikoolidest põllumajandussektorisse läbi täienduskoolituste, kursuste õpitubade ja nõustamise. Selleks on igas maakonnas (county) riiklikult rahastatud nn landgrand ülikoolide juurde kuuluvad spetsiaalsed täienduskoolituskeskused, mis teabelevi korraldavad,“ tõi Endla Reintam.

Eestist osalesid programmis ka Kadri Kaugerand Regionaal- ja põllumajandusministeeriumist ja Ragnar Viikoja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojast.