Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Eesti Maaülikool otsib Järvselja jahilossile projekteerijat ja ehitajat 

Foto: Eesti Maaülikool
Järvselja jahilossi arhitektuuriline eelprojekt

Eesti Maaülikool kuulutas välja riigihanke Järvselja jahilossile projekteerija ja ehitaja leidmiseks. Jahiloss asub Tartu maakonnas Järvselja õppe- ja katsemetskonnas ning mängib olulist rolli metsandusalase kõrghariduse pakkumisel ja teadustöös.

Eesti Maaülikooli arendusjuht Linnar Pärn ütles, et Järvselja jahiloss on ülikoolile ja pea kõikidele Eesti metsameestele sümbolväärtusega hoone. „Olgu siis see loss, mis hävines juba teises maailmasõjas, algse lossi asemele nõukogude perioodi lõpukümnendil kerkinud hoone või siis see, mis hakkab sama koha peal seisma tulevikus – Järvseljat me ilma lossita ette kujutada ei oska. Lisaks metsanduse erialadele möödub sageli ka teiste keskkonnaga seotud erialade üliõpilaste praktika just Järvseljal. See on armsaks saanud ka Järvseljat külastavatele loodushuvilistele.

Linnar Pärn selgitas, et ülikool on väga hoolikalt läbi mõelnud kõik võimalused ajahambast puretud hoone taas elule aitamiseks. „Lähtekoht oli see, et jahiloss peab aitama kõige paremal viisil kaasa meie õppe- ja teadustööle. Pikk aruteluprotsess ja võimaluste kaalumine viis meid otsuseni, et 1980ndal aastal valminud lossi tänapäevastele nõuetele vastavaks kohandada ei ole otstarbekas ja ka võimalik – sisuliselt peame ehitama vana hoone asemele uue. Rääkimata sealt leitud ehitustehnilistest puudustest ei saa ka paljusid vajalikke funktsioone ja mugavusi mõistlikul moel vana lossi ette antud piiridesse mahutada. Räägime siin kasvõi ligipääsetavuse nõuetest, mis on kaasajal seatud kõikidele ühiskondlikult kasutatavatele hoonetele,“ tõi Pärn näite.

Linnar Pärn rõhutas, et eesmärk on see, et loss tulevikus aastaringselt kasutust leiaks. Senine jahilossi hoone on olnud väga halva soojapidavusega ehk nii külm, et talvisel ajal on selle kasutamine ebamugav ja kulukas.

Lisaks energiatõhususe parandamisele soovime muuta kasutajasõbralikumaks ka hoone ruumiprogrammi. „Tahame, et hoone kasutusvõimalused muutuksid paindlikumaks. Kasvõi nii, et maja ühes osas toimuv seminar või koolitus ei häiriks teises osas majutuvaid ja tööd tegevaid teadlasi,“ selgitas ta ja kinnitas, et kindlasti on uus jahiloss tulevikus avatud ka kohalikule kogukonnale ning külalistele.

Uus jahiloss kannab edasi Järvselja seniste jahilosside ehituslikku traditsiooni. „Otsime veel head ideed, milline võiks olla väärikas kasutusotstarve senise jahilossi seinapalkidele. Neil palkidel on jutustada oma lugu, toodi need ju jahilossi ehitamiseks kohale metskondadest üle Eesti. Kindlasti jääb see lugu kõlama ka uues lossis, aga parimat viisi me selleks veel leidnud ei ole,“ tõdes Pärn ja täiendas, et head ettepanekud on teretulnud. „Sellest on muidugi kahju, et nende vanade palkide kasutamine uue lossi ehitusmaterjalina ei tooks kaasa vajalikku heli- ja soojapidavust, seega peame seinakonstruktsioonid tegema ikka uuest materjalist,“ lisas ta.

Hange hõlmab jahilossi projektdokumentatsiooni koostamist ja täiendamist, vajalike lubade ja dokumentatsiooni korraldamist ning hoone ehitamist vastavalt kehtivatele nõuetele ja projektile. Kui kõik läheb plaanipäraselt võiks uus Järvselja jahiloss valmida 2025. aasta lõpuks. Hankematerjalidega saab tutvuda riigihangete registris: Riigihangete register 5.6.5 (riigihanked.riik.ee)

Lisateave:

Linnar Pärn
Eesti Maaülikooli arendusjuht
501 9691
linnar.parn@emu.ee