Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Eesti Maaülikool võõrustas rahvusvahelist jäätmeteta majandamise kogukonda 

Foto: Maanus Kullamaa
III Zero Waste konverents tehnikamajas

2.-3. oktoobril toimus Zero Waste Estonia Sihtasutuse (endine Teeme Ära SA) III Eesti Zero Waste konverents "Ringsed süsteemid on reaalsus", mida võõrustas Eesti Maaülikool.

Konverents keskendus ringmajanduse ja toimivatele jäätmeteta majandamise lahendustele, pakkudes võimalust teadmiste ja kogemuste vahetamiseks ning koostöövõimaluste leidmiseks. Zero Waste põhimõtted ei ole võõrad ka Eesti Maaülikoolile, sest neid põhimõtteid on järk-järgult hakatud juurutama ka ülikooli jäätmekäitluses.

Töötubades käsitleti mitmeid aktuaalseid teemasid – alates korduskasutussüsteemidest kuni keskkonnasõbralike ürituste korralduseni. Kahte töötuba viisid läbi ka meie enda töötajad - professor Mait Kriipsalu ja keskkonna peaspetsialist Siret Kapak. Esimene töötuba keskendus biojäätmete liigiti kogumise süsteemile, teine käsitles Zero Waste sertifikaadi jaoks vajalikke andmeid.

Pärast konverentsi arutelusid ja töötubasid järeldati, et kuigi ringsed süsteemid on veel arengufaasis, on paljudes valdkondades edusamme näha, kasvõi Eestis avalikel üritustel korduskasutusnõude näol. Rõhutati, et zero waste (est k jäätmeteta majandamine) ei tähenda jäätmetekke täielikku lakkamist, vaid pigem süsteemide täiustamist või loomist selliselt, et ennetada ja vähendada jäätmeteket ning optimeerida ressursikasutust.

Lisaks tavapärastele töötubadele ja paneelidele toimusid ka Maailmakohviku sessioonid, kus jagati inspireerivaid lugusid jäätmeteta majandamisest üle Euroopa. Üritus näitas, et teadlikkuse tõstmine ja kogukondade koostöö on olulised, et ringlussüsteemid saaksid laiemalt rakenduda.

Konverentsist on kujunenud iga-aastane traditsioon, mis toob kokku jäätmeteta majandamise kogukonna nii Eestist kui mujalt, sealhulgas omavalitsustest, ettevõtetest ja akadeemilistest ringkondadest, kes mängivad suurt rolli uute ringsemate süsteemide loomisel. Sel aastal osales ligi 70 inimest kaheksast riigist.

Konverentsi toetasid Euroopa Komisjoni Eesti esindus, Eesti Maaülikool, Tartu linn ja mitmed teised partnerid.

Vaata fotogaleriid siit.