Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

In memoriam Madis Ajaots

Foto: Eesti Maaülikool
Madis Ajaots

Laupäeval suri raske haiguse tagajärjel hinnatud agronoom ja põllumajandusinnovatsiooni eestkõneleja Madis Ajaots. Madis Ajaots oli Eesti Maaülikooli kuratooriumi esimees aastatel 2015–2019 ja 2017. aastal valiti ta maaülikooli aasta vilistlaseks.

Madis Ajaots oli kauaaegne teraviljakasvataja. OÜ Rannu Seeme juhatajana sai ta tuntuks oma uuenduslike võtetega seemnekasvatuses ja 2010. aastal pälvis ka aasta põllumehe tiitli.

Eesti Maaülikooliga sidus teda lisaks kuratooriumi juhtimise tööle varasemal perioodil siiamaani ka tihe teaduskoostöö. 

Maaülikooli kolleegid meenutavad:

Madis oli väga laia silmaringiga põllumees, kes oli uudishimulik, uuendustele avatud. Talle oli omane püüd kõike uut proovida ning katsetada oma põldudel, sest ainult nii sai olla kindel, et see sobib ka siinsetesse tingimustesse. Tema põllud on olnud meie teadlaste katsealad ja suurepärane praktikakoht meie üliõpilastele.

Madisel oli palju ideid ja nii oli ta alati valmis uutes ja põnevates katsetustes kaasa lööma. Kui täppisviljeluse raames hakkas rohkem tehnilisi lahendusi liikuma, siis sai tehtud Rannu Seemnes täppisviljeluse katsetusi, võttes asukohapõhiseid mullaproove, väetades põllukultuure vastavalt mullaproovitulemustele ning kasutades pealtväetamisel ka sateliitseiretulemusi. 
Madis oli alati huvitatud sellest, et looduskeskkond saaks hästi toimida koos põllumajandustegevusega. Nii sai koos teadlastega uuritud rändlindude kahjude vähendamise võimalusi, põllulindude leviku soodustamise võimalusi, erinevate vahekultuuride segude mõju mullale ning taimekasvatusele ja erinevate meekorjetaimede kasvatamist tolmeldajate leviku parandamiseks.  

Oma ülikooli käekäik läks Madisele alati väga korda, ta pidas oluliseks tulevaste põllumeeste huvi õppimise vastu, sest siit tuli ju järelkasv. Madis oli alati õppetöö raames valmis tudengeid vastu võtma ja rääkima, kuidas üks põllumajandusettevõte toimib, millised on keerukamad kohad ja mis selles tegevuses rõõmu valmistab. Näiteks käisid EMÜ tudengid mitme aasta jooksul Madise põldudel mullaproovide võtmise praktikume tegemas.

Madis korraldas oma ettevõttes ka õppepäevi nõustajatele ja tootjatele, kuhu kutsus oma uurimistulemusi ja seisukohti tutvustama ka Maaülikooli töötajaid.

Madis Ajaots oli alati valmis kaasa lööma erinevates võrgustikes, mis ühendasid põllumehi ja teadlasi mitte ainult Eesti piires, vaid ka kaugemal. Madise missioon ei lõppenud tema enda tööga – ta andis oma elutöö ja armastuse põllumajanduse vastu edasi ka oma lastele.

Eesti Maaülikool ning maaülikooli vilistlaskogu mälestab Madis Ajaotsa ja tunneb kaasa tema lähedastele.