Tehnikamaja ilmajaam:

Vaata ilmainfot

Doktoritöö: eelsalvesti kasutamine jadamisi vedeliksalvestiga võimaldab suurendada taastuvenergia omatarvet

Foto: Eesti Maaülikool
Tuulikud

19. aprillil tuleb Eesti Maaülikoolis kaitsmisele doktoritöö, mis keskendub energiale. 

Mart Hovi kaitsmisele tulevast doktoritööst „Multiple stage storage strategy for the increasing of renewable fraction of the consumer" ("Mitmeastmeline salvestusstrateegia taastuvenergia osakaalu suurendamiseks tarbija juures") selgub, et aku puudumine viib omatarbeteguri alla väärtuseni 32%. 

Käesolevas töös uuriti erinevaid taastuvvara säilitamise lahendusi. Taastuvvara all mõistab autor allikaid, mis põhinevad loodusvaradel, mis taastuvad pidevalt ja mida võib kasutada piiramatus koguses ilma seejuures keskkonda kahjustamata ega ressursse ammendamata. Kitsamas mõttes käsitletakse neid kui energiaallikaid.

Töös keskenduti mitmeastmelisele salvestusele juhtudel, kui energia laekumine ja tarbimine on samas suurusjärgus. Eesmärgiks oli tõsta omatarbe osakaalu kohapeal toodetud energia suhtes.

Taastuvenergia eriliiki salvestite omavaheline kombineerimine suurendab tõenäosust, et kogutud energia või muu vara kohapeal tarbimise osakaalu saab märkimisväärselt suurendada. Taastuvvara salvestamisel on tähtis, et süsteemi eelsalvesti oleks alati valmis tootmisgraafiku tippude voo vastuvõtmiseks. Näiteks eelsalvesti salvestusvõime suurendamine käsitletud mudelis kuni 6 kWh toob kaasa omatarbeteguri tõusu 5%.

Esmatähtis on mittenihutatavate tarbijate varustus, mis kaetakse energia defitsiidi korral akupatareist. Aku puudumine viib omatarbeteguri alla väärtuseni 32%. Kõiki energiasalvestusega seotud nähtusi saab ka mudeldada mõne teise taastuvvara põhjal.

Autori arvates sobib selleks suurepäraselt sadevesi, mis on oluliselt juhuslikuma laekumisega kui päike, tuul ja maasoojus. Salvestatud vara säilitamisel on seda tarvis hooldada. Näiteks sadevee puhul peaks toimuma selle regulaarne ümberpaigutamine salvestite vahel, mille käigus toimub ka täiendav filtreerimine.

Energiasalvestite analoogia sellele oleks muundamine ja ka paratamatu isetühjenemine. Juhusliku iseloomuga laekuva taastuvvara transport, säilitus ja kasutamine on keerukam ning kulukam kui mittetaastuvate energiaallikate ja muude varade korral.

Selle kulu kompenseerib kohalik kasutus keskkonna ja kogukonna väärtusi arvesse võttes. Eelsalvesti kasutamine jadamisi vedeliksalvestiga võimaldab sõltuvalt hooajalisest tipulõikamistegurist erinevatel väärtustel oluliselt suurendada taastuvenergia omatarvet.

Mart Hovi kaitseb filosoofiadoktori väitekirja 19. aprillil kell 12 F. R. Kreutzwaldi 56 (Tehnikamaja) ruumis A202. Kaitsmisel saab osaleda soovikorral ka videosilla vahendusel: https://videosild.emu.ee/b/mar-8nl-6yf-pw5

Doktoritöö juhendaja on professor Andres Annuk ja kaasjuhendaja professor Emmanuel Karapidakis, oponendid on Levon Gevorkov (PhD, Institut de Recerca en Energia de Catalunya), Arvi Hamburg (PhD, Tallinn University of Technology) ja Ainars Galins (Dr, Latvia University of Life Sciences and Tecnologies). Dissertatsiooniga saab tutvuda Eesti Maaülikooli digitaalarhiivis EMU DSpace.